De gemiddelde professionele verhuizing van een huishouden kosten maar liefst € 1.300,-. Om een idee te krijgen van de verhuiskosten is het nodig om in te schatten wat je ongeveer meeneemt en hoeveel mensen er nodig zijn voor het overhuizen en eventueel inpakken.

Hieronder een overzicht van de kosten per uur voor een verhuizing zonder extra werkzaamheden:

1 verhuizer – € 50,- per uur

1 verhuizer + een kleine vrachtwagen – € 65,- per uur

1 verhuizer + een grote vrachtwagen – € 75,- per uur

Hoewel veel mensen er voor kiezen om professionele verhuizers in te huren, kiezen vele andere ervoor om de overzetting  van spullen zelf te regelen. Door bijvoorbeeld een kleine vrachtwagen (met B rijbewijs te besturen) te huren en een heel aantal familie en vrienden op te trommelen kan je een heel eind komen. Dit is natuurlijk de allergoedkoopste optie, maar als je wat ouder wordt en toch een mooie verhuisvergoeding krijgt is het slimmer om professionele verhuizers in te schakelen.

Netjes inpakken bespaart veel ruimte

Maar zelfs als u professionele verhuizers inschakeld, zijn er manieren om de kosten te verlagen, door belastingvoordelen, onderzoek en het inpakken van kleine spullen voordat de verhuizers arriveren.

Wat goed is om te weten is dat de meeste huishoudens ervoor kiezen om in de zomer te verhuizen. Het is zo dat ongeveer de helft van de huishoudens ervoor kiest om in de zomermaanden te verhuizen. De reden kan zijn dat de kinderen niet naar school hoeven, zodat er voldoende tijd is om alles in te pakken.

Dat zie je ook aan de verhuiskosten. Een verhuizing in het drukke zomerseizoen kost snel 25% meer dan wanneer je in oktober of april verhuist. Bij onze Verhuiskosten Calculator kan je gemakkelijk de kosten opvragen.

 

1. Weggooien wat je niet meer nodig hebt

 

Het gewicht van de lading is een factor die meetelt bij het bepalen van de prijs, zeker als je over lange afstanden verhuist. Daarnaast kan je met het weggooien van een paar grote spullen ervoor zorgen dat ook het verhuiswerk een stuk sneller verloopt. En tegenwoordig is weggooien iets minder moeilijk omdat de plaatselijke kringloopwinkel je er dankbaar voor is en het vaak gratis komt ophalen.

“Het vinden van dingen die je kunt hergebruiken, weggeven aan een vriend, of weggooien, kan het bedrag van de items die u moeten vervoeren met 40 tot 50 procent verminderen,” zegt Reynolds (een bedrijf gespecialiseerd in verhuizingen). Ze raadt aan om 60 dagen van tevoren te beginnen met het markeren van wat blijft en meegaat.

 

2. Bepaal de juiste verhuisdatum

 

Halverwege de maand verhuizen is goedkoper dan aan het begin of aan het einde van de maand verhuizen. De meeste mensen die gaan verhuizen in een huurhuis gaan rond de eerste van de maand over.

 

3. Bespaar op dozen

 

U kunt dozen bewaren van spullen die u hebt gekocht of langs de supermarkt gaan om dozen te vragen. Door ook kleine voorwerpen in een doos te stoppen kunt u de tijd die de verhuizers moeten besteden verlagen. Je kunt vaak ook dozen vragen aan het verhuisbedrijf, vaak willen ze deze gratis uitlenen wanneer je de verhuizing bij hen boekt.

 

Inpakken kan ook heel gezellig zijn. Probeer er daarom ook van te genieten.

 

4. Denk vooruit

 

Bestel gekleurde stickers of zet duidelijk op de doos waar elke doos zometeen naartoe moet. Op die manier hoeft er niet iemand op de verhuiswagen te zeggen waar elke doos heen moet of waar elke apparaat moet staan. Het is zelfs nog beter als je fotos van het nieuwe huis maakt, van elke kamer en die op de doos of het apparaat plakt. Zodoende weten de verhuizers direct waar elke doos of apparaat moet komen te staan. En dat bespaart op de uren die verhuizers moeten maken.

 

5. Pak je spullen goed in

 

Een groot voordeel van het inhuren van professionele verhuizers, is dat je de dure items die u wilt laten verhuizen kunt verzekeren. Een verzekering kost extra, maar zal u zeker geld besparen op de lange termijn als er bijvoorbeeld iets breekt. Het is echter ook mogelijk dat u spullen al worden gedekt door een andere verzekering, bijvoorbeeld uw aansprakelijkheid of woonhuis verzekering, dus controleer uw polis als eerste.

Als je een verhuisverzekering neemt bij de verhuizer, laat het dan goed duidelijk zijn wat je precies ondertekent. Stel vragen als: ‘Is dit de vervangingswaarde of de marktwaarde?’ en ‘Als ik het stuk maak, krijg ik het dan via deze verzekering ook vergoed?’Vaak wordt het bedrag bepaald aan de hand van het gewicht zodat de verzekering er geen rekening mee houdt wat voor goederen het zijn.

 

6. Onderhandel over de verhuiskosten

 

Het is goed om in ieder geval drie verhuisbedrijven te benaderen om een offerte op te vragen. Dit kan gemakkelijk door VerhuisChecklist.com/verhuiskosten-calculator in te vullen, je krijgt dan drie offertes van verhuizers in de buurt. Je kan daarna vragen of de verhuizers thuis komen om een betere inschatting te geven van de kosten. Je kunt dan vragen stellen als ‘Welke spullen kan het beste inpakken en op welke manier?’

 

De GRATIS VerhuisChecklist in PDF

7. Onderzoek het verhuisbedrijf met de laagste verhuiskosten

 

Zorg ervoor dat je een betrouwbaar verhuurbedrijf in de arm neemt, zij zijn op de hoogte van de ins en outs op verhuisgebied en kunnen je goede adviezen geven. Kijk ook op het internet of er geen ontevreden klanten zijn. Wanneer je VerhuisChecklist gebruikt is dit onderzoek al voor je gedaan.